Velké Meziříčí (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Velké Meziříčí
Nádražní budova ve Velkém Meziříčí
Nádražní budova ve Velkém Meziříčí
StátČeskoČesko Česko
KrajVysočina
MěstoVelké Meziříčí
Souřadnice
Velké Meziříčí
Velké Meziříčí
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice366856[1]
TraťKřižanov–Studenec
Nadmořská výška440 m n. m.
V provozu od20. prosince 1953
Zabezpečovací zařízeníRZZ AŽD 71[1]
Dopravní koleje4 (z toho jedna dlouhodobě nesjízdná)[1]
Nástupiště (nástupní hrany)1 (2)[1]
Prodej jízdenekNe
Návazná dopravaStanoviště autobusů před staniční budovou
Služby ve staniciSchodiště
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Velké Meziříčí je železniční stanice ve jihozápadní části města Velké Meziříčí v okrese Žďár nad Sázavou v Kraji Vysočina nedaleko říčky Balinky. Leží na jednokolejné neelektrizované trati 257. Ve městě se dále nachází železniční zastávka Velké Meziříčí zastávka.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původní meziříčská stanice byla postavena přibližně kilometr severozápadním směrem od polohy novějšího nádraží a zprovozněna 12. června 1886 jako koncová stanice na odbočné trati ze Studence. Zde byl zahájen provoz na dobudovaném úseku ze Zastávky u Brna do Okříšek společností Rakouská společnost státní dráhy (StEG) již 4. června, čímž bylo dokončeno propojení mezi Třebíčí a Brnem. Ve Velkém Meziříčí vznikla nerozměrná nádražní budova ve specifickém architektonickém stylu budov celé dráhy. V areálu nádraží bylo vystavěno též nákladové nádraží, vodárna, lokomotivní depo či bytové domy pro drážní zaměstnance.

Po zestátnění StEG v roce 1909 pak obsluhovala stanici jedna společnost, Císařsko-královské státní dráhy (kkStB), po roce 1918 pak správu přebraly Československé státní dráhy.

Roku 1938 bylo Ministerstvem železnic vydáno rozhodnutí o dostavbě železničního spojení z Havlíčkova Brodu dále do Brna (trať Praha-Havlíčkův Brod-Brno) a Velké Meziříčí bude napojeno novou drahou z Křižanova. Ze zastávky Oslavice byla dále budována nová trať, dokončená roku 1950. V poloze blíže městu zde byl vystavěn nový staniční komplex ve funkcionalistickém slohu.

V roce 2020 bylo oznámeno, že roku 2021 by mělo dojít k velké rekonstrukci nádražní budovy.[2] V lednu roku 2021 bylo oznámeno, že budova po rekonstrukci by měla být kompletně bezbariérová, zateplená a u budovy by mělo být postaveno nové parkoviště, rekonstrukce by se měla odehrát mez říjnem roku 2021 a listopadem roku 2022.[3]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Nachází se zde jedno ostrovní, částečně kryté, nástupiště, k příchodu k vlakům slouží podchod pod kolejištěm.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e Plánek stanice Velké Meziříčí. Portál Provozování dráhy. Správa železnic, srpen 2020. 
  2. KŘÍŽOVÁ, Helena Zelená. Nádraží v Křižanově, Třebíči a Skleném nad Oslavou dostávají nový kabát. Třebíčský deník. 2020-08-16. Dostupné online [cit. 2020-10-14]. 
  3. KREJČÍ, Denisa. Opravy na železnici: zabezpečení v Budějovicích i dokončení nádraží v Třebíči. Třebíčský deník. 2021-01-14. Dostupné online [cit. 2021-03-06]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]